Valkparkiet (Nymphicus hollandicus)

Algemene kenmerken:

Papegaaiachtige, kaketoe, groepsdier. Lengte: rond 34 cm.

Leeftijd: 15 tot 20 jaar.

 

Varianten:

De natuurlijke kleur van het mannetje is donkergrijs met een geel masker en oranje wangvlekken; het vrouwtje is iets lichter grijs. Er wordt veel gekweekt waardoor allerlei verschillende kleurvormen zijn ontstaan.

 

Natuurlijk gedrag:

De valkparkiet leeft van nature in Australië, vaak in paartjes of kleine groepjes. Het zijn erg sociale vogels. De vogels communiceren met elkaar door middel van geluiden, ook gebruiken ze hun kuif, vleugels en veren. Vooral mannetjes maken geluiden en kunnen liedjes leren fluiten, vrouwtjes zijn stiller maar roepen soms schel.

 

Huisvesting:

Valkparkieten zijn groepsdieren, houd ze per twee of meer. Ze kunnen binnen of in een buitenvolière gehouden worden (wen ze dan langzaam aan lagere temperaturen).

 

Binnenverblijf:

Kies voor 2 dieren een kooi van tenminste 120 x 60 x 70 cm (lxbxh) met horizontale tralies, waarbij ze regelmatig uit hun kooi moeten kunnen; groter is beter. Zet de kooi op ooghoogte op een tochtvrije, rustige plek tegen een muur of in een hoek.

Inrichting: minimaal 2 zitstokken van verschillende diktes waar de tenen voor 2/3 omheen sluiten. Bodembedekking: papier, houtsnippers, zeoliet of hennepvezel. Zorg voor een breed, ondiep voerbakje, een drinkbakje of flesje en een vogelbadje. Geef voldoende speelgoed (liefst geen spiegels) en klimgelegenheid.

 

Buitenvolière:

Kies een volière van zo’n 250 x 100 x 200 cm (lxbxh) voor 2 valkparkieten, met daarbij een tochtvrij binnenverblijf van 100 x 100 cm waarin het meer dan 5 graden Celsius blijft. Zorg voor schaduwplaatsen, een overdekte plek bij regen en zitstokken.

 

Verzorging:

Laat valkparkieten die binnen leven dagelijks minimaal 1 uur uit de kooi om te vliegen of te spelen in een veilige omgeving. Zorg voor uitdaging, ze zijn intelligent en kunnen veel leren. Train hen en geef puzzels en speelgoed.

Laat de parkieten een paar keer per week een bad nemen, neem ze mee onder de douche of besproei hen met een aparte plantenspuit met schoon, lauw water. Ververs dagelijks het drinkwater en was het bakje. Maak het voerbakje schoon, droog het goed af en vul het bij. Verwijder dagelijks ontlasting van de bodem en controleer het. Haal etensresten weg. Verschoon wekelijks de bodembedekking en de bodem van de kooi, de zitstokken en het speelgoed. Maak de hele kooi, inclusief alle inrichting, tenminste één keer per maand goed schoon met sop. Spoel altijd na met water. Vervang bij een volière elke maand tot elke drie maanden de eventuele bodembedekking.

 

Was altijd uw handen na het hanteren van de vogels of het verschonen van de kooi, papegaaiachtigen kunnen o.a. papegaaienziekte (psittacose) op mensen overbrengen.

 

Voeding:

De basisvoeding bestaat uit pellets of speciaal samengestelde zadenballetjes. Voeg eventueel maximaal 50% losse zaden toe (weinig zonnebloempitten!).

Geef fruit, groente en/of kruiden en wat eivoer. Ook een stukje hardgekookt ei, noten, rozijnen en andere gedroogde vruchten (zonder zwavel!) mogen gegeven worden, en af en toe een meelworm. Pas op met pinda’s, die kunnen schimmels bevatten. Geef geen pitten van fruit, geen avocado, rabarber of ui-achtigen en geen gekruid of zout voedsel, voedsel met suiker, chocolade of koekjes. Geef dagelijks vers drinkwater.

Hang een stuk sepia en een mineralenblok in de kooi. Hieraan kunnen ze ook hun snavel scherpen. Bied af en toe een klein beetje maagkiezel in een apart bakje aan, maar laat uw parkiet hier niet teveel van eten.

In het Praktisch document over ‘Voeding voor papegaaien en parkieten’ leest u meer over de juiste voeding en het wennen aan pelletvoeding.

 

Gezondheid en ziekte:

Een gezonde valkparkiet is levendig en alert, eet goed, heeft schone ogen, neus en cloaca en een schoon, aaneengesloten verenkleed. Een aankoopkeuring en test op papegaaienziekte is aan te raden. Weeg uw vogels elke week en check dagelijks de ontlasting. Laat uw vogels jaarlijks controleren door een dierenarts die ervaring heeft met vogels en neem snel contact op met de arts als u twijfelt aan hun gezondheid.

 

Ervaring:

Voor het verantwoord houden van valkparkieten is geen speciale ervaring nodig. Denk er wel aan dat deze vogels zo’n 20 jaar kunnen worden en verdiep u in hun gedrag.

 

Aanschaf en kosten:

Let bij de aanschaf goed op gezondheid van het dier.

Koop alleen vogels die door hun ouders zijn grootgebracht, zelfstandig eten en ouder 51 dagen zijn! Officiële kwekers geven hun vogels een gesloten voetring met geboortejaar. Houd vogels die bij andere vogels gevoegd worden eerst in quarantaine. Eenmalige kosten: de vogels, aankoopkeuring en test op papegaaienziekte, kooi of volière met inrichting.

Terugkerende kosten: voer, bodembedekking, speelgoed, jaarlijks bezoek vogelarts en eventuele onvoorziene medische kosten.